Biografie

In 1972, 15 jaar oud, solliciteerde ik op een advertentie in het Brabants Dagblad van Huize Boldershof, een inrichting voor zwakzinnige ‘kinderen’ in Druten. Ik werd aangenomen door zuster overste, twee weken later werkte ik op een groep met 18 volwassen vrouwen.

Als Z-verpleegkundige werd ik in 1979 ontslagen vanwege kritiek op de bouw van een nieuw paviljoen op het inrichtingsterrein.

Tot 1989 was ik lid van ‘Pet met de Zet’, een kritische beweging van groepsleiding in de zwakzinnigenzorg. We maakten theater, een tijdschrift, verzorgden gastlessen, een radioprogramma en voerden actie tegen inrichtingen. Daarnaast was ik actief voor NASA 2 (anti- elektroshock) en Bond Minderjarigen (Jeugdzorg).

Met ‘stichting Averechts’ realiseerden we ‘De Driehoek’, een dagopvang voor kinderen met en zonder een verstandelijke beperking. In dezelfde periode haalde ik mijn diploma Opbouwwerk aan Sociale Academie de Horst in Driebergen.

In 1992 studeerde ik af aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met een onderzoek naar de verschillende soorten dagbesteding binnen instellingen en de organisatie van thuishulp voor ouders van kinderen met een beperking.

Daarnaast werkte ik in de kinderpsychiatrie, zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, de daklozenopvang en, met veel plezier, in de verpleeghuiszorg. Verder was ik journalist voor KLIK en Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) en deed (kwaliteits) onderzoek voor ouderverenigingen (FvO).

Bij Diomage, een kleinschalige zorgaanbieder in het Noord Brabantse Gemert, deed ik de eerste 4 jaar (1998-2002) het kwaliteitsbeleid.

Vanaf 2000 werkte ik 5 jaar voor het onderzoeksproject ‘Zeg het Ons!’ van de belangenvereniging LFB Onderling Sterk (LFB). Met een vragenlijst van Robert L. Schalock ondervroegen ervaringsdeskundigen cliënten van instellingen over hun ‘Kwaliteit van Bestaan’ en bedachten met elkaar verbeterprojecten.

In 1996 heb ik ‘Stichting ZetNet’ opgericht, de eerste website voor en door mensen met een verstandelijke handicap. Met ZetNet en daarna stichting Steffie werkte ik vanaf 2000 met ervaringsdeskundigen aan digitalisering, E-learning en het toegankelijk maken van ingewikkelde informatie.
Stichting ZetNet was van 2008 tot 2012 tevens een AKA -opleiding voor mensen met een arbeidsbeperking.

Sinds 2013 ontwikkel ik empowermenttrajecten via WMO-, ICT- en Medezeggenschap bij instellingen en overheden, en publiceer daarover.

Daarnaast ben ik bestuurslid van ‘Kwaliteit door Iedereen‘, een school voor mensen met een arbeidshandicap volgens de methoden van Stephen R. Covey.

Met een moeder en haar dochter schrijven we hun levensverhaal (1965-2015). Zie hier het boek van Monique Verberk.

Voor Latitudes, een Engelstalige web portal over Zuidoost-Azië, coördineer ik de ondersteuning van de welzijnsprojecten.

Ik woon in Nijmegen met mijn vrouw Joyce en bonusdochter Lena.