Blog

Begeleiden; van product naar persoon

Veel discussies in de Gehandicaptenzorg gaan over geld. Alles kan goedkoper en efficiënter. Steeds vaker gaat dit samen met vragen over de organisatie van instellingen, de zogenaamde overhead. Zelfsturende teams,…

Lees verder Begeleiden; van product naar persoon

De ontdekking van Kwaliteit als ervaring

Zowel Andries Baart als Hans Reinders werken alternatieven uit voor het actuele grootschalige kwaliteitsonderzoek in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Beide pleiten voor meer professionele autonomie op de werkvloer, meer gewicht…

Lees verder De ontdekking van Kwaliteit als ervaring

Carel Muller, 19.5.1937 – 24.2.2020

24 februari jongstleden overleed Carel Muller. Hij werd bekend als directeur van ‘Nieuw Dennendal’, de ‘zwakzinnigenafdeling’ van de Willem Arntz Stichting in Den Dolder. Met zijn arrestatie en die van…

Lees verder Carel Muller, 19.5.1937 – 24.2.2020

Wet Zorg en Dwang: beter dan niks of niks beters?

1 januari is de nieuwe Wet Zorg en Dwang (Wzd) in werking gegaan. De Wzd vervangt de BOPZ en regelt nu ook de ‘gedwongen zorg’ voor mensen met een verstandelijke beperking. Voorjaar 2019 deed ik over de Wzd rondvraag bij deskundigen. Zij vonden de Wzd beter dan niks; “voorheen deden we in de gehandicaptenzorg maar wat; beperkingen werden opgelegd zonder regels of toezicht. Er is nu in ieder geval iets, dat bovendien over 2 jaar wordt geëvalueerd”.

Lees verder Wet Zorg en Dwang: beter dan niks of niks beters?

Vaarwel Robin Hood, welkom Don Quichot

Jan Troost en ik lopen beide al zo’n 40 jaar mee, hij op wielen natuurlijk. Dat maakt hem niet minder zichtbaar, hij is al jaren een boegbeeld zei het met steeds minder invloed. Zo zit er op zijn strijd voor het VN-verdrag maar ‘weinig energie’. Ook ik modder door (meer…)

Lees verder Vaarwel Robin Hood, welkom Don Quichot

We weten het niet meer

Jan en ik nemen in Café Anneke te Wijchen de wereldproblemen door. Het grootste probleem voor mensen met een beperking lijkt dat ze bij “God niet weten’ waar ze voor hulp moeten zijn. Tegenwoordig zijn er alleen handleidingen zonder instructie. En met alleen een handleiding zonder goede instructie wordt ook een tillift een dodelijk wapen (meer…)

Lees verder We weten het niet meer

Afhankelijkheid en ambachte­lijk­heid in de gehandicap­ten­zorg

De belangrijkste uitkomst van ‘De kunst van ambachtelijke afstemming’, een advies aan VWS naar ervaringen van cliënten en hun familie binnen de gehandicaptenzorg, is dat afhankelijkheid opgelost kan worden wanneer we aandacht besteden aan betere relaties tussen hen en hun begeleiders. Mij lijkt dat voor minder ‘onzichtbaarheid, onmacht en ongelijkwaardigheid ‘de omgeving mee moet veranderen voor meer ‘zelfrespect, persoonlijke groei en emancipatie’.   

Goed dat het bewustzijn groeit dat de relatie tussen mensen die ondersteuning nodig hebben en hun begeleiders belangrijk is. Maar problemen van cliënten en hun familie met instellingen te beperken tot ‘falende afstemming’ is eenzijdig. Dat ‘schuren’ en ’wringen’ is niet alleen op te lossen door een zorgrelatie die ‘in plaats van vasthoudt erbij blijft’ en ‘niet vrij- maar loslaat’. (meer…)

Lees verder Afhankelijkheid en ambachte­lijk­heid in de gehandicap­ten­zorg

In memoriam Roel Kok

Roel Kok was een inspirator en zorgde voor respect, rust, ruimte en ondersteuning naar zelfacceptatie en groei. Roel werkte vanuit de diepe overtuiging dat iedereen waardevol is en ruimte moet krijgen voor eigen regie en ontwikkeling.

Lees verder In memoriam Roel Kok

Ervarings­deskundigheid, een stap verder?

De kranten staan vol over eenzaamheid en mensen die van betekenis willen zijn. Het is vaak het eerste wat je tegenkomt in het contact met bewoners op instellingen; ze zijn meteen je beste vriend.

Ik zie daar ook collega’s uit de belangenbehartiging mee worstelen. Op Facebook bijvoorbeeld,  met al die ‘kijk mij eens selfies’ en soms pijnlijke persoonlijke ontboezemingen.

Datzelfde heb ik wanneer ik sommige ervaringsdeskundigen aan het werk zie. Naast alle goede dingen als het zelfvertrouwen, is het toch vooral veel dankbaarheid voor de kans om het eigen verhaal te doen en eindelijk eens gehoord te worden.  Daarbij blijft het dan vaak, er wordt geluisterd. (meer…)

Lees verder Ervarings­deskundigheid, een stap verder?

Gehandicap­ten­zorg en ervarings­deskundigheid: zegen of zorg?

Meedoen in de samenleving van mensen met een beperking lukt op de ene plek beter dan op de andere.

De Tweede Kamer debatteerde vorige maand met staatssecretaris Kleinsma over de Participatiewet. Het bedrijfsleven ligt op koers om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen maar de overheid blijft sterk achter met haar afgesproken 125.000 banen. Waarom gaat het juist in de ‘zachte sector’ zo moeizaam?

Ik moet daarbij zelf  meteen aan  de ‘zachte sector’ zelf denken. Zo leer ik bij Gustaaf Bos (VU) dat hulpverlenersgedrag een grote rol speelt. In de verdunningsprojecten, waar burgers op een instellingsterrein gaan wonen, stond de instellingscultuur van betutteling en zorgen het contact tussen bewoners en buurtgenoten in de weg. (meer…)

Lees verder Gehandicap­ten­zorg en ervarings­deskundigheid: zegen of zorg?