Uitvaartproject voor mensen met en zonder een beperking

PeterDibbets19122015_420x360Ieder mens gaat een keer dood. Het is belangrijk dat anderen goed afscheid kunnen nemen. Peter Dibbets is vorig jaar gestart met een uitvaartproject voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Hij werkt daarvoor samen met een lokale uitvaartonderneming en heeft een boekje gemaakt dat volgende maand wordt gepresenteerd bij DELA in Eindhoven, hoofdfinancier van het project.

Peter kwam er achter dat mensen met een beperking weinig betrokken worden bij een overlijden en de uitvaart. Ze worden vaak weg gehouden omdat de omgeving denkt dat zij het eng vinden. Peter: “Als op een woongroep een medebewoner dood gaat dan wordt de overledene vaak meteen opgehaald. Dat vind ik heel erg. Zo krijgen medebewoners geen kans om afscheid te nemen en dat is juist zo belangrijk.”

Peter vindt ook dat iedereen een uitvaart moet krijgen zoals die het zelf wil. Daarnaast wil hij dat mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om meer betrokken te zijn bij de begrafenis van een dierbare: “Dat kan door de laatste verzorging van de overledene, maar ook het dragen van de kist, de bloemen, het schrijven van een gedicht of het uitzoeken van de muziek. Al die dingen helpen om het verlies van een dierbare te verwerken.”

De interesse van Peter voor het uitvaartwezen groeide tijdens zijn vorige baan. Hij verzorgde in een verzorgingscentrum het mortuarium, de ruimte waar de familie afscheid kan nemen van de overledene. Daar werd hij ook gevraagd voor het opbaren van een overledene en heeft hij voor de eerste keer iemand gewassen en daarna aangekleed.

Inmiddels heeft hij zijn roeping gevonden en vindt hij het prachtig werk. Via de LFB, de belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, is Peter ook beschikbaar voor lezingen, cursussen en natuurlijk de begeleiding van uitvaarten. Met de twee boekjes die inmiddels verschenen zijn kunnen mensen wensen vastleggen en worden zij meer betrokken bij het regelen van de uitvaart.”

Meer informatie:

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. henk50

    Mooi dat er aandacht is voor dit onderwerp. Ik herken overigens niet meer dat mensen met een beperking ‘weggehouden’ zouden worden als er iemand overlijdt. Op mijn woningen kiezen we er altijd voor (tenzij de familie pertinent tegen is) dat de cliënt op de woning blijft en alle bewoners kunnen op hun eigen manier en op hun tijd afscheid nemen. Maar het is een ‘groot onderwerp’ met veel verschillende aspecten. Ik heb er ooit zo’n 25 blogs over geschreven en was toen nog niet klaar met het onderwerp…

  2. Bedankt voor het delen van dit artikel over afscheid nemen en het hebben van een beperking. Ik geloof dat dit een uitdaging kan zijn, omdat je een andere benadering moet kiezen. Begeleiding hierin lijkt mij erg waardevol.

  3. Marie

    Inderdaad mooi dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Betrokkenheid bij een uitvaart is belangrijk, en kan natuurlijk een uitdaging zijn wanneer iemand een beperking heeft. Ik kan mij voorstellen dat het beroep uitvaartondernemer veel voldoening geeft.

Geef een antwoord